Leuke muziek op jouw feest? De Top 6 meest gevraagde acts.

Leuke muziek op jouw feest? De Top 6 meest gevraagde acts.

Je wilt leuke muziek op je feest.

De vraag is dan natuurlijk. Wat is passend. Wat vind je leuk?

Er is heel veel keuze.

Wil je dat de muziek centraal staat tijdens jouw feest en je de hele avond kunt swingen op de laatste hits? Of vind je het belangrijk dat jij en jouw gasten ook gewoon met elkaar kunnen praten?
Wil je eigenlijk geen muziek, maar wil je ook niet dat er stiltes vallen.
Houd je van popmuziek van jazz of wil je klassieke muziek op jouw feest. Of wil je dat de muziek puur dient als muzikaal behang.

Ik mag zelf meer dan 100 feesten per jaar muzikaal begeleiden. Op basis van deze ervaring en de gesprekken die ik de afgelopen jaren gevoerd heb met meer dan 1.000 gasten op familie- en bedrijfsfeesten, heb ik onderstaande keuzelijst voor je gemaakt. Een lijst met informatie en tips. Hiermee is het makkelijk om de beste keuze te maken voor jouw ideale feest.

Veel plezier ermee.

De 6 meest gevraagde acts voor muziek tijdens een feest.

Hieronder vind je de 6 meest gevraagde acts voor muziek tijdens een familie- of bedrijfsfeest.

playlist op computer

1. Achtergrondmuziek van de locatie

Wanneer je een feest in een grand café, restaurant of feestzaal organiseert, kun je vragen of men daar muziek op wil zetten. Als je thuis of in de tuin een feest organiseert kun je zelf zorgen voor achtergrondmuziek via je eigen geluids apparatuur.

Voordelen

Het is goedkoop. Een achtergrondmuziekje laten opzetten kost in de regel niets.

Beperkingen

De muziek gaat geen rol spelen op jouw feest. Hierdoor kan het saai worden. Om het een gezellig feest te laten worden, verdient het aanbeveling om iets voor je gasten te organiseren. Een uitstapje, dia presentatie met een mooi verhaal. Nodig een tafelgoochelaar uit om op te treden en jouw gasten te vermaken. Laat een aantal (oud-Hollandse) spelletje neerzetten. Organiseer een estafette met een prijsuitreiking aan het eind.

DJ working

2. DJ

Discotheek DJ

De Disk Jockey is een term die ontstaan is in de jaren '70. In de discotheken draaiden de Dj's platen en lieten die mooi in elkaar overlopen zodat er non-stop gedanst kon worden. Ook praatten zij platen aan elkaar, door korte informatie over de te draaien nummers geven en om het weekendgevoel te versterken. De DJ verzorgde aldus de muziek en entertainment in de de discotheek zie ook Wikipedia over dit onderwerp.

Radio DJ

Ook op de radio werd de naam Radio-dj een begrip.

DJ optreden

De DJ heeft zich verder ontwikkeld door de jaren heen. Het begrip Dj-optreden, waarbij de DJ een meer vooraanstaande rol speelt, heeft grote vormen aangenomen. Er is een ware hype ontstaan waarbij hele voetbalstadions vollopen en massaal staan de hossen en te springen wanneer de bekende DJ optreedt.
Bekende Nederlandse Dj's zijn o.a. Tiësto en Martin Garrix. Overweeg je om één van deze jongens op je feest te laten spelen, realiseer je dan wel dat je dan heel flink in de buidel moet tasten. Kijk hier voor de top 10 best betaalde Dj's van 2017

DJ op familiefeesten

Op (familie)feesten verzorgt een DJ nog steeds min of meer de rol van de Discotheken DJ, waarbij veelal de LP's en singles vervangen zijn door laptops vol met muziek en software om deze muziek te mixen. Veel van het oude ambacht is hierdoor verloren gegaan.

Voordelen:

Je hoort de originele muziek.
Er is een grote variëteit aan muziek en muziekstijlen mogelijk.
Je kunt een zeer breed scala aan verzoekliedjes aanvragen.

Beperkingen:

De DJ staat achter een draaitafel en heeft daardoor geen rechtstreeks contact met het publiek. Om zich toch kenbaar te maken wordt het geluidsvolume nogal eens verder open gezet dan dat je gasten kunnen waarderen. Goede afspraken vooraf! hierover zijn erg belangrijk.
Door het werken met computers en Dj software is het draaien en mixen van liedjes erg makkelijk geworden. Daarkomt bij dat de aanschaf van een complete DJ set inclusief apparatuur, geluidseffecten en lichtshow voor een steeds lager bedrag kan worden gedaan. Voor de hobbyist is het dus een steeds lagere drempel om apparatuur aan te schaffen en om te gaan Dj-en. Dit wil echter lang niet altijd zeggen dat hij/zij kan meehelpen jouw feest te laten slagen. Een goede Dj is een vak. Realiseer je dat een hobbyist (met all respect) primair voor zijn eigen plezier bezig is en een goede professional het belang van zijn klanten voorop stelt.

Middeleeuwse Troubadours

3. Troubadour

– Kasteeltroubadour

Een troubadour is van oorsprong (Middeleeuwen) een rondreizende artiest die met muziek, grappen en kunsten het publiek vermaakt op markten en feesten. Omdat hij op veel verschillen plekken kwam en er nog geen nieuwsmedia in die tijd bestonden, deed hij ook dienst als orale krant, waarbij hij vaak aangedikte of soms verzonnen verhalen vertelde over een brand of uitbreken van de pest in een verderop gelegen plaats.
Deze Middeleeuwse troubadours zien we nog steeds. Bijvoorbeeld op een Middeleeuws straatfeest, of tijdens een (Bourgondisch) bedrijfs- of familiefeest op een kasteel.

Voordelen:

- Vaak goedkoop.
- De troubadour loopt rond waardoor er direct contact met de gasten is
- Zang en muziekspel zijn vaak onversterkt en zal dus niet snel overheersen.


Beperkingen:

- Er is veel kwaliteitsverschil onder troubadours. Veel kasteeltroubadours spelen uit hobby, wat betekent dat ze primair voor hun eigen plezier spelen.
- Tijdens een feest valt de muziek vaak weg, omdat pratende mensen het spel en de zang van de kasteeltroubadour overstemmen.
- Beperkt (smal) repertoire.

Middeleeuwse Troubadours

Poptroubadour

Steeds vaker zien we een Poptroubadour op een familie- of bedrijfsfeest. Deze troubadour, ook wel Moderne troubadour, of Rocktroubadour genoemd, speelt popmuziek van de jaren 50 tot nu. Meestal zingt deze troubadour in meerdere talen waaronder Engels-, Duits-, Frans en Nederlands.
De poptroubadour loopt net als een kasteeltroubadour rond door het publiek. Over het algemeen wordt hij draadloos versterkt, waardoor de muziek voor iedereen hoorbaar is.
Sommige poptroubadours laten zich ondersteunen door vooraf opgenomen backing tracks, waardoor een breder aanbod in het te spelen repertoire kan worden geboden.

Poptroubadour

Voordelen:

- De troubadour loopt rond waardoor er direct contact met de gasten is. Dit zorgt voor sfeer en gezelligheid.
- Geluidsniveau is altijd aangenaam, zodat de mensen gewoon kunnen praten.
- De troubadour met backing tracks kan een breed repertoire spelen en fungeert dan ook als one man band, waardoor en er ook prima gedanst kan worden.
- Een goede troubadour is er voor de mensen en speelt veel liedjes op verzoek, speciaal voor jou.

Beperkingen:

Troubadour is qua muziekstijlen beperkter dan een DJ. Bij een troubadour die ook backing tracks gebruikt is de keuze groter.Voor gezelschappen groter dan 200 personen, is een troubadour voor een avondvullend programma meestal niet toereikend en wordt dan gecombineerd met een DJ of band.Er is veel kwaliteitsverschil. Oriënteer je dus goed. Zie ook de tips onder aan dit blog.

Poptroubadour

4. One-man-band

De one man band is oorspronkelijk een muzikant die tegelijkertijd meerdere instrumenten bespeelt, gebruik makend van handen, voeten, mond en ledematen. Zie voorbeelden in Wikipedia.
Tegenwoordig is een one man band op feestjes een solo muzikant die zingt en (meestal) een digitaal keyboard bespeelt, soms in combinatie met een gitaar.

One man band

Tegenwoordig is de digitale techniek zover dat vooraf opgenomen of gedownloade informatie Midi kan worden opgeslagen in en afgespeeld met het keyboard. Het keyboard speelt dan niet alleen de piano of orgelpartij, maar ook drums en (bas)gitaar. Zelf hele strijkorkesten en blazers kunnen met een druk op de knop uit het apparaat te voorschijn worden getoverd.
De muzikant hoeft dan alleen te zingen en die partijen te spelen die hij/zij verkiest. De vooraf opgeslagen muziek wordt dan automatisch afgespeeld. Ook de songteksten kunnen worden vertoond op het display van het keyboard. In feite is deze manier van muziek maken een geoefende vorm van Karaoke zingen waar de one-man-band artiesten zeer bedreven in kunnen worden.
Sommige one man bands worden uitgebreid met een live blaasinstrument (saxofoon of trompet) en of met een extra zanger en zangeres. Er is dan uiteraard geen sprake meer van een eenmansformatie maar van een Duo of een Trio.
Ook de act waarbij 1 of twee pianisten (met digitale keyboards) (verzoek) liedjes spelen, crazy piano act, reken ik in deze categorie.

One man band

Voordelen:

- Breed genre muziek mogelijk, zeker in combinatie zanger/zangeres.
- Een goede one man band kan een zeer groot aantal verzoekliedjes spelen omdat hij de ondersteuning heeft van de automatische muziek en de songteksten.
- Inzetbaar voor achtergrondmuziek en knallende dansmuziek.
- Veelal goedkoper dan een band.

Beperkingen:

- Er is bij one-man-bands veel kwaliteitsverschil. doordat het digitale keyboard als het ware “vanzelf” speelt en de songteksten op een scherm worden vertoond, is de drempel om iets te “kunnen” erg laag. Het zegt nog niets over de vaardigheid van de artiest om er een feest van te maken.
- De man of vrouw van one man band staat achter zijn/haar instrument waardoor direct contact met het publiek wordt beperkt. Net als bij de DJ is hier de ervaring dat ter compensatie de volumeknop nog al eens verder wordt opengedraaid dan de mensen in de zaal lief is.
- Wanneer de artiest de teksten afleest van het scherm, is de aandacht niet bij het publiek. Dit creëert afstand en het inspelen op het publiek wordt hierdoor bemoeilijkt.

5. Klassiek Ensemble

Iets compleet anders is wanneer je een klassiek ensemble wilt inhuren. Houd je een chic diner, dan is een klassiek ensemble per uitstek geschikt om tussen de gangen door een paar klassieke stukken ten gehore te brengen.

Strijkkwartet

Voordelen:

Een kwalitatief goed ensemble geeft extra cachet aan je feest.
Tijdens het eten kunnen de mensen in alle rust met elkaar praten.
Je brengt echt eens iets anders. Origineel idee.


Beperkingen:

Je publiek moet er wel van houden en hun mond kunnen houden. Een mooi klassiek stuk verdient de aandacht om in stilte van te genieten. Dit is niet aan iedereen besteed.

6. Top40- of jazzband

Wanneer je kiest voor een band heb je een ruime keuze. Of je nu van pop/rockmuziek houdt of van jazz. De pop/rock band bestaat meestal uit een drummer, basgitarist en gitarist en eventueel keyboard of piano als basis. Bij jazzbands zien we ook blaasinstrumenten zoals saxofoon, klarinet en trompet.

jazzband
Top 40 band

Voordelen:

Er is een ruime keuze aan kwaliteitsbands met representatieve audio en video voorbeelden op het internet.
Echte live muziek is bij uitstek een sfeermaker. Daar kan geen DJ tegenop.
Houd je veel van dansen, dan kan een goede band een breed scala aan dansmuziek spelen.

Beperkingen:

Een band kan vrijwel niet zacht spelen. Drums en blazers klinken van nature hard. De andere instrumenten zullen hiermee in evenwicht moeten worden gebracht. Hierdoor ontstaat per definitie een flink geluidsvolume. Vraag je af of jij en ook jouw gasten dit op prijs zullen stellen. Je wilt niet dat jouw gasten tijdens een pauze van de band opgelucht ademhalen en tijdens het spelen van de band naar de garderobe vluchten vanwege het kabaal.
Een band domineert je feest. Dit moet je willen.
Een goede band is niet goedkoop.

Wat je in ieder geval moet checken.

Welke act je ook neemt, je doet er goed aan het volgende te checken alvorens te beslissen:

Tip 1

Kijk op de website van de act die je overweegt. Luister naar de geluidsfragmenten. Is dit muziek die je wilt op je feest? Zijn er geen geluidsfragmenten of is er geen website, dan is dit waarschijnlijk niet voor iets en zegt dit vaak genoeg.


Tip 2

Bel de artiest/bandleider/dj op zodat je weet of het "klikt". Als iemand door de telefoon goed overkomt, dan zal dit op jullie feest waarschijnlijk ook zo zijn. Klikt het niet dan zou ik niet met diegene in zee gaan.

Tip 3

Zorg ervoor dat de muziekact recente referenties kan laten zien van mensen waar is gespeeld. Zijn die er niet of zijn die niet recent, dan kun je hieruit je conclusies trekken.

Contact

Wilt u weten wat ik voor u kan doen? Klik hier vrijblijvend voor het contactformulier