De 14 beste ideeën voor jouw tuinfeest

De 14 beste ideeën voor jouw tuinfeest

tuinfeest sfeervol eten

In de zomer kan alles reden voor een feestje zijn. Of het nou een verjaardagsfeest, jubileum of zomaar is, een tuinfeest kan eigenlijk altijd. Een tuinfeest organiseren lijkt misschien veel gedoe, maar je kunt het zo simpel houden als je zelf wilt. Uiteindelijk draait het natuurlijk allemaal om gezelligheid. Hieronder lees je de 14 beste tips voor een onvergetelijk feestje.

smullen tijdens tuinfeest

Eten en drinken

Tip 1: Een potluck en BYOB

Een trend die uit Amerika is komen overwaaien is een potluck feest. Hierbij neemt iedereen zijn eigen eten mee. Dit is een leuk idee als u ‘zomaar’ een feest geeft, want zo wordt er een gevarieerd aanbod gecreëerd zonder dat u teveel geld uitgeeft. BYOB betekent ‘bring your own booze/beer', dit betekent dat iedereen hun eigen drank meeneemt. De gastheer of gastvrouw zorgt dan voor een aantal basisdranken, zoals frisdrank en bier.

Als u dit niet geschikt vindt voor uw tuinfeest maar toch niet te veel wilt uitgeven aan catering én niet zelf de hele dag in de keuken wilt staan kunt u uw vrienden en familie inschakelen. Er zitten vast een aantal mensen bij die wel van koken en bakken houden en u met alle liefde willen helpen. Hier kan ook eventueel een vergoeding tegenover staan.

tuinfeest meezingen
de barbecue oven

Tip 2: Een barbecue

Op elk feest zijn er wel een aantal mensen die zich willen uitsloven bij de barbecue. Zo hoeft u zelf op de dag zelf niets meer te doen voor het eten. Het enige dat u moet doen is naar de slager gaan en een barbecuepakket halen, het liefst met lekkere salades, stokbrood en dips. Houd ook rekening met de vegetariërs, zodat iedereen met een volle buik naar huis gaat. Als u geen barbecue hebt kunt u er ook eentje huren. Zo kunt u bijvoorbeeld ook voor een grote Amerikaanse barbecue gaan.

barbecue met spit

Tip 3: Een foodtruck

Om echt alles uit handen te geven kunt u een foodtruck inschakelen. In zo'n restaurant op wielen wordt gekookt én geserveerd. Er is een groot en gevarieerd aanbod dus voor ieder wat wils. Hiervoor ligt de investering wat hoger maar u hoeft werkelijk niets te doen, zelfs geen afwas!

foodtruck

Tip 4: Huur een bar

Voor drinken kunt u natuurlijk gewoon naar de supermarkt gaan en een aantal kratten bier, flessen wijn en frisdrank inslaan. Maar waar laat men zoiets? Wat een oplossing kan zijn is het huren van een grote koelkast, of zelfs een gehele bar. Hierin gebruikt u geen kratten maar vaten bier. Dit kan uiteindelijk zelfs voordeliger zijn, want u betaalt alleen voor wat u gebruikt. Ook vinden veel mensen het leuk om hun eigen biertje te tappen.

Tap aan huis

Tip 5: Gebruik wegwerpbestek en -servies

Dit klinkt misschien niet heel milieuvriendelijk, maar met het juiste materiaal hoeft dit niet zo te zijn. Er zijn steeds meer alternatieven voor wegwerpservies die geen plastic zijn. Denk aan kartonnen bordjes en ander biologisch afbreekbaar materiaal. Zo worden er tegenwoordig borden van suikerriet gemaakt. Door het gebruik van wegwerpmateriaal scheelt het de volgende dag heel veel in de afwas en het opruimen van het feest.

Tip 6: IJs!

Een tuinfeest is pas echt geslaagd als het supermooi weer is en het zonnetje lekker zijn best doet. Maar u wilt natuurlijk niet dat uw gasten oververhit raken. Zorg daarom voor ijsblokjes, lekker koud drinken en serveer het liefst ook nog lekkere ijsjes. Dit hoeft niet duur te zijn, waterijsjes zijn namelijk ook hartstikke lekker (en niet kinderachtig)! Drankjes houdt u koel door emmers met ijsklontjes te vullen of een grote koelkast in te huren, afhankelijk van de grootte van het feestje.

ijslollies
tuinfeest achtergrondmuziek

Feestmuziek

Tip 7: Huur een muzikant in

Om het feest écht compleet te maken huurt u een echte muzikant in. Dit kan een band zijn, maar ook een troubadour. Een troubadour heeft een aanbod van leuke muziek, die ook nog eens heel herkenbaar is. Denk aan hits uit de jaren '60, '70 en '80, maar ook nieuwere muziek. Het mooie hiervan is dat de poptroubadour zijn eigen microfoon en geluidsinstallatie zal meenemen, dus daar hoeft u niet meer voor te zorgen. Live achtergrondmuziek en feestmuziek maakt elk tuinfeest compleet.

Meer weten wat de Poptroubadour voor u kan betekenen. Klik hier voor het contactformulier of een vrijblijvend gesprek.

polonaise tijdens tuinfeest

Tip 8: Zorg voor een goede muziekinstallatie

Wilt u geen live achtergrondmuziek, maar wel leuke muziek om op te dansen? Dan is het belangrijk dat u een goede muziekinstallatie hebt. Er is vast wel iemand in de buurt die dit heeft, of u kunt het inhuren. Maak een Spotify-playlist met allerlei soorten hits, of schakel een liefhebber in om te DJ’en.

Glijbaan

Activiteiten

Tip 9: Leuke activiteiten voor kinderen

Een tuinfeest organiseren thuis waar ook kinderen bij zijn lijkt misschien wat lastig, maar een kinderhand is gelukkig gauw gevuld. Zet bijvoorbeeld een zwembadje neer, huur een springkussen in of leen de trampoline van de buren. Ook kun je spellen neerzetten zoals een Zeskamp.

Trampoline

Tip 10: Oudhollandse spellen

Niet alleen de kinderen willen vermaakt worden, de volwassenen willen ook wel meedoen met de spelletjes. En wat is nou leuker dan een aantal nostalgische oudhollandse spellen? Stof de sjoelbak af, bind een touwtje om een spijker voor het spijkerpoepen, vraag iedereen mens-erger-je-niet en een kaartspel mee te nemen. U kunt er zelfs een competitie van maken!

Aankleding

Tip 11: Houd het simpel

Niemand verwacht dat je all-out gaat met aankleding als je een verjaardagsfeest geeft. Toch is het leuk om het een en ander op te hangen. Denk bijvoorbeeld aan leuke lichtslingers of wat feestslingers. Dit zal uw feestje direct opfleuren. Als uw tuin niet goed verlicht is kunt u ook extra verlichting huren.

Wanneer de zon een groot deel van het feest in uw tuin schijnt, kunt u ook schaduw creëren, bijvoorbeeld door een partytent. Mocht het onverhoopt gaan regenen, het blijft immers Nederland, heb je ook meteen een plek om te schuilen. En voor als het feestje uitloopt en het koeler wordt, kunt u een aantal terrasverwarmers inhuren om uw gasten warm te houden. Een mooie vuurton of vuurschaal is ook heel sfeervol en geeft extra warmte. U kunt hierin ook marshmallows roosteren, leuk voor de kinderen!

Lied speciaal voor een van de gasten

Tip 12: Voldoende tafels en stoelen

Veel mensen vinden het fijn om even rustig te kunnen zitten als ze lekker aan het praten zijn. Vooral als er ook eten wordt geserveerd is het belangrijk dat er voor iedereen een stoel is en dat er genoeg tafels zijn. Er zijn veel plekken waar u dit soort meubilair kunt huren voor een dag, denk bijvoorbeeld aan bartafels en-krukken en picknicktafels.

tuinfeest samen zingen en dansen

Tip 13: Let op de details

Een mooi tuinfeest organiseren hoeft niet met veel fratsen samen te gaan, het is vooral belangrijk dat er goed op de details wordt gelet. Zo serveer je de limonade voor de kinderen niet vanuit de koelkast, maar koop je een mooie grote drankdispenser waar je limonade en ijsblokjes in doet. De kids kunnen dan zelf hun limonade tappen. Bij een hapjestafel of lopend buffet is het wel zo leuk om ook deze tafel leuk aan te kleden. En als het een zittend diner is kunt u de tafels mooi opmaken. Ook kunt u een aantal mooie veldboeketten kopen en deze neerzetten. Hier heeft u later ook nog plezier van.

meezingen 's avonds op tuinfeest

Tip 14: Kies voor een thema

Als u toch heel veel moeite in het tuinfeest organiseren thuis wilt steken kunt u een thema organiseren. Denk hierbij aan The Roaring Twenties, een een Sixties feest, een gemaskerd bal of een Hawaii thema. Zo kunt u helemaal los gaan met de aankleding én kunt u een dresscode invoeren. Op dit soort thema's kunt u ook de (live) muziek aanpassen.

Contact

Wilt u weten wat ik voor u kan doen? Klik hier vrijblijvend voor het contactformulier

flower power feest