Waarom doe ik dit eigenlijk?

Waarom doe ik dit eigenlijk?

Blij van live muziek

Per jaar treed ik meer dan 100 keer op tijdens familiefeesten. Mensen die een huwelijksjubileum of een verjaardag willen vieren met familie en vrienden nodigen mij uit om de muziek te verzorgen. Ik loop rond tussen de gasten en speel verzoeknummers. Van rustige ballads tot Rock ‘n roll. Van Meezingers en polonaise liedjes tot kleinkunst cabaret. Ik merk dat mensen er erg blij van worden als ze zelf kunnen kiezen wat ze leuk vinden. En ook dat ze gewoon met elkaar kunnen praten, omdat de muziek op een aangenaam geluidsniveau staat.

Dansen op troubadour muziek 50-jarig-huwelijksfeest

Nieuwjaarsborrel

Af en toe geef ik ook theaterconcerten, zoals de huiskamerconcerten bij mij thuis of op locatie bij een klant. Afgelopen zondag mocht ik in een volledig gevuld Theater Kleintje Kunst in Hilversum een theatervoorstelling doen tijdens de Nieuwjaarsborrel. Het was voor de vijfde keer op een rij dat ik in de eerste week van januari het glas mocht heffen met de aanwezigen in dit knusse theater.

Achtergrond muziek aan de bar bij Theater Kleintje Kunst

Verzoekliedjes

Het initiatief van de Nieuwjaarsborrel komt van de eigenaar van het Theater, Eugène Mennen met wie ik in de jaren een fijne samenwerking heb opgebouwd. Nadat er in de foyer-bar geproost is op het nieuwe jaar, speelt Eugène met collega Dick Nijman in het theater een éénakter van een half uur. Hierna is een korte pauze en de foyer. Tijdens deze pauze krijgen de bezoekers de mogelijkheid om verzoekliedjes op post-it memo’s te schrijven en deze bij aanvang van de show op mijn gitaar te plakken. Het publiek krijgt hierdoor een programma dat door henzelf is samengesteld. Iedereen voelt zich daardoor betrokken en er ontstaat een magische sfeer.

Dank je wel, ik vond je super. Compliment op verzoekbriefje

Betere wereld?

Maar waarom ik doe het werk dat ik doe? Aan het einde van kalenderjaar is het vaak mooi moment om me dit af te vragen. Ook dit jaar heb ik dit weer gedaan.

Waarom doe ik wat ik doe? In het jaar 2006 ben ik gestopt met een 17-jarige succesvolle carrière in het bedrijfsleven, omdat ik het antwoord op deze vraag niet meer kon geven. Ik heb een mooi bedrijf, fijne collega’s, een goed salaris, pensioen en secundaire arbeidsvoorwaarden daarom vaarwel gezegd. Niet dat collega’s en geen zorgen over geld niet belangrijk zijn. Dit is heel belangrijk, maar voor mij was het niet meer voldoende.

Na een periode van contemplatie en introspectie drong er zich de volgende vraag bij mij op:
“Draagt wat ik doe er aan bij om de wereld een beetje beter te maken?”

Let's make a better world

Ik merk dat deze vraag en het vinden van mijn antwoorden hierop nog steeds actueel voor me zijn.
Ik heb gemerkt dat muziek veel invloed heeft op de sfeer van een feest.

Op de feesten waar ik speel komen mensen om elkaar te ontmoeten, om bij te praten en om elkaar beter te leren kennen. Muziek versterkt die sfeer. Mensen zijn blij, lachen met elkaar, zingen en dansen en vertellen elkaar verhalen. “Hoe zou het zijn als de hele wereld er zo uit zou zien?” denk ik dan. En, hoewel ik realist genoeg ben om te weten dat dit lang niet altijd het geval is, mag ik er wel tijdens een feest aan bijdragen dat we in ieder geval voor deze groep mensen en tijdens dit feest, een vrede op “aarde” kunnen realiseren. Ook ben ik idealist genoeg om erop te vertrouwen dat mensen met positieve ervaringen dit in hun dagelijks leven de intentie hebben dit te continueren.

Vredesduif

Goed voorbeeld doet goed volgen

“Draagt wat ik doe er aan bij om de wereld een beetje beter te maken?”
Dat denk ik wel. En misschien is het maar een klein beetje. Maar als we allemaal een klein beetje meehelpen dan moet het toch kunnen lukken?

Ik geloof dat onze acties (en non acties) een voorbeeld zijn voor onze kinderen en de mensen om ons heen. Goed voorbeeld doet goed volgen en zo zullen we een einde maken aan oorlog en vervuiling en in harmonie samen leven. Ik heb me tijdens de kerstdagen weer helemaal voorbereid en zie het nieuwe jaar 2019 met veel enthousiasme tegemoet.

Als je wilt reageren op dit blog dan zou ik dat erg op prijs stellen. Laat jouw reactie dan achter in het grijskleurige commentaarveld hieronder.