Knal!.. en toen hield de boel ermee op

Knal!.. en toen hield de boel ermee op

Goed voorbereid voor verjaardagsfeest

Ik mag meer dan 120 keer per jaar de live muziek verzorgen op een feest. Dat is dus ook 120 keer opbouwen en 120 keer afbreken. Sjouwen met spullen, stekkers er in, stekkers eruit, kabels leggen, spullen uit de auto halen, in de auto zetten. Het materieel waarmee ik werk moet hier dus tegen bestand zijn. En omdat ik liever niets aan het toeval over laat, koop ik daarom het liefst kwaliteitsspullen. Liever wat duurder in de aanschaf dan straks kapot tijdens gebruik. Live muziek heeft een grote invloed op een feest en als je op een avond muziek staat te maken op een jubileum- of verjaardagsfeest kun je moeilijk halverwege tegen de opdrachtgever zeggen: “Sorry er is een kabeltje stuk. Ik kan dus niet verder. Zet maar een cd’tje op”. En omdat er natuurlijk toch iets defect kan gaan, heb ik van delicate spullen reservemateriaal bij me.

Zo gaat het dus altijd goed. Altijd? Nee, niet dus. In september speelde ik op een verjaardagsfeest dat gehouden werd in een Grand Café.

De jarige gastheer had circa 70 mensen uitgenodigd. Ik was weer met veel plezier muziek aan het maken en de gasten hadden mijn gitaar al behoorlijk vol met verzoekliedjes geplakt. “De stemming zat er lekker in” zoals dat heet. Totdat……… jawel een knal, Beng!! en de boel hield er mee op. Vervelend en storend, maar…. geen paniek. Even rustig kijken wat er aan de hand is, maar wat bleek tot mijn grote schrik: Het mengpaneel (het sturend hart van de gehele apparatuur) was uitgevallen. Lichtje uit, geen stroom. Even met m’n tong tegen het stekkertje van de 12 volts adapter, aauww! wel stroom dus. Stekkertje weer in het mengpaneel, niets, aan/uit knopje heen en weer geschakeld, niets, een paar flinke tikken op het mengpaneel gegeven, niets dus. Het apparaat was uit en bleef uit. En een extra mengpaneel is dus niet iets dat ik bij me heb. “Dit is een toch wel een kleine ramp” dacht ik. Meestal heb ik wel één of meerdere oplossingen paraat, maar deze situatie stond dus even niet in mijn rampenplan.

stress

Muziek oplossing

En dit, kan ik je vertellen, is een heel vervelend moment. Stress, zweten en met je hersenen op 200% zoeken naar een oplossing in de rumoerige ruimte van het café. Ondertussen gingen mensen zich er goedbedoeld mee bemoeien. “Doet ‘ie het niet meer?” “Wat is er aan de hand?” Er was zelfs iemand die een kennis kon bellen die een mengpaneel zou kunnen komen brengen. Heel aardig natuurlijk en een mogelijke oplossing, maar dan was het eerst wachten op het apparaat, dan aansluiten, dan afstellen… nee dat duurt te lang.

Toen bedacht ik me dat ik vorig jaar zonder dit mengpaneel had opgetreden. Ik was toen uitgenodigd om een weekend in Rosas (Spanje) te komen spelen voor een club Nederlandse mensen. Ik had toen slechts een minimum aan apparatuur mee kunnen nemen in het vliegtuig. Ik had hiervoor een setje boxen met ingebouwde geluidsversterker gebruikt en zoveel mogelijk van de grote apparatuur thuis gelaten. Op deze versterker zit tevens een minimum aan input mogelijkheden zoals voor de gitaar en microfoon.

mengpaneel

Door met leuke muziek

Snel heb ik toen het defecte mengpaneel verwijderd en de kabels omgezet naar deze versterker en yes!! het werkte. Wat lekker kan het zijn om een hele diepe zucht van verlichting te slaken. Meteen de gitaar weer gepakt en doorgegaan met spelen. Het waren fantastische mensen in het grand café. Iedereen was vol goede moed en er werd luidkeels meegezongen en geklapt. Heerlijk natuurlijk. Toch was er nog één ding dat knaagde. Hoe lang had het geduurd voordat alles het weer deed? Voor mijn gevoel had ik zeker een heel uur lopen, stressen, nadenken, stekkers verwisselen, boel demonteren, versterker aansluiten etc… Toch bleek dit niet het geval te zijn. Het geheel had hooguit 20 minuten geduurd. Zoveel pauze neem ik meestal niet tussen twee sessies, maar toch viel het allemaal dus erg mee. Verder de gehele avond lekker muziek gemaakt (zonder verdere pauzes).

Meteen na thuiskomen een nieuw mengpaneel besteld bij de Bax Shop en het andere ter reparatie aangeboden. Geweldige service bieden de mensen van dit snel groeiende bedrijf. Binnen 24 uur had ik het nieuwe mengpaneel in huis en inmiddels is het defecte mengpaneel dat nog binnen de garantietermijn kapot was gegaan netjes gemaakt. Ik heb er nu twee en ik heb besloten dat ik ze allebei maar houd. Voor het geval dat….
Wil je reageren op deze blog, schrijf dan jouw reactie in het commentaarveld hieronder. Ik vind het leuk om van je te horen.