Kijk jij terug, of kijk je vooruit?

Kijk jij terug, of kijk je vooruit?

Kijk niet achterom. Vandaag is belangrijk en alleen de toekomst kunnen we sturen.

Goed advies?

Voor mij meestal wel. Ik kijk niet zo heel veel terug en heb mijn blik meestal op de toekomst gericht. Welke optredens heb ik komende week? Wat moet ik hier nog voor voorbereiden? Wat is mijn takenlijstje voor vandaag? Toegegeven, ik mag graag even terugkijken als ik in de auto naar huis rijd na een optreden. Wat ging er goed, wat kan beter? En dan meteen weer: Wat ga ik thuis doen en voorbereiden om het nog beter te maken?
Ik vind bijvoorbeeld een goed geluid tijdens de optredens erg belangrijk. Prettig hoorbaar maar niet overheersend, zodat iedereen met elkaar kan praten en elkaar gewoon kan verstaan. Ik heb daar jaren over gedaan om dit goed voor elkaar te krijgen. En er zijn nog steeds situaties waar ik het nog beter wil hebben. Neus vooruit dus.

Echter in de periode voor Kerst, wanneer de dagen kort zijn en de nachten lang treedt er, net als in de natuur, toch een verstilling in mijzelf op, waardoor mijn gedachten vrijwel automatisch naar het verleden gaan.

  • Wat kan beter, wat heb ik geleerd?
  • Wat ging goed?
  • Waar ben ik dankbaar voor?

Wat kon beter?:

– Time management in het algemeen: Bijvoorbeeld: De vakantie die mijn vrouw Baudy en ik dit jaar hadden is toch wat in het gedrang gekomen door het aantal aanvragen voor optredens dat ik heb gehad. En ook tijdens de vakantie zat ik vrijwel dagelijks aan de telefoon of achter de computer met klanten te bellen of te mailen. Dit wil ik voor volgend jaar anders organiseren.

Wat ging goed?:

Ik heb dit jaar 121 optredens mogen doen. Ik heb 400 aanvragen gehad voor optredens. Zoveel aanvragen is nog niet eerder gebeurd in een jaar. Een groot deel van de aanvragen, waarbij ik zelf al geboekt bleek, heb ik gelukkig kunnen onderbrengen bij collega-troubadours.

In mijn privé leven hebben we de trouwerij van onze zoon Valentijn (22 jaar) met zijn lieve vrouw Iris mogen beleven. Mijn echtgenote Baudy en ik hebben een reis met het hele gezin voorbereid voor februari 2018 waarin we 10.000 dagen zullen zijn getrouwd. Onze dochter Talinka is sinds eind dit jaar voor 80% uit huis en zet zich enthousiast in om een woon-, leer-, leefgemeenschap op te bouwen in Almere Oosterwold. Mijn vrouw Baudy krijgt met haar bedrijf steeds meer aanvragen voor de door haar ontwikkelde CONSENT-Methode en heeft een groeiend netwerk van opgeleide specialisten die deze trainingen in het land geven. Onze jongste zoon Yonian is gestructureerd en gemotiveerd aan het werk om zijn VWO diploma te halen. We zijn allemaal gezond. Iets wat ik vaak als vanzelfsprekend aanneem, maar wat toch niet zo’n vanzelfsprekendheid bleek toen ik afgelopen september 5 dagen geveld was door een voedselvergiftiging.

Waar ben ik dankbaar voor?:

Reflecterend over bovenstaande is dankbaarheid eigenlijk het logische gevolg. Met een lieve vrouw, gezonde, verantwoordelijke kinderen, het mooiste beroep van de wereld, waarin ik veel mensen blij mag maken met muziek spelen en wonend in een land waar we vrij zijn om ons te kunnen ontplooien.

Vanuit dit perspectief wens ik jou en je naasten een heel gezellig Kerstfeest toe en een goed begin van het nieuwe jaar. P.S. Dit schrijvende zijn ons huis en onze tuin, zie hieronder, al in de kerstsfeer.

Image