Hier loop ik liever niet mee te koop

Verkouden

Fantastisch beroep?

Afgelopen weekend ging ik onderuit. Behoorlijk verkouden, grieperig en lichamelijk en mentaal moe, heel moe. Dit gebeurt gelukkig maar zelden en als het wel eens gebeurt dan loop ik hier liever niet mee te koop. In dit blog maak ik hier een uitzondering op en geef ik je “een kijkje achter de schermen”.
Ik heb een fantastisch beroep. Als poptroubadour mag ik meer dan 100 keer per jaar op feesten de live muziek verzorgen. Dat is iets wat ik heel graag doe. Mensen blij maken, entertainen en ontroeren. Ik heb het mooiste beroep ter wereld en voel me een gezegend mens.
Tijdens een optreden, dat meestal tussen de drie en vijf uren duurt, geef ik me dan ook voor de volle 100%. Dit begint met de voorbereiding op de dag zelf, of eerder nog als er iets speciaal moet worden in gestudeerd, of als ik een liedje mag begeleiden. Op tijd vertrekken, ruim van tevoren op de locatie aankomen, kennismaken met de mensen van de locatie en afstemmen over het feest, apparatuur opbouwen omkleden en ruim op tijd klaarstaan.
Tijdens het feest is het belangrijk om continu alert te zijn. Het begin moet goed en pakkend zijn en ook het einde moet een mooie finale worden. Heeft iedereen het gedurende het feest naar zijn zin? Staat de muziek niet te hard, te zacht? Geef ik iedereen gelijke aandacht? Hoe is de sfeer, welk verzoeklied is passend voor het moment? Het is een combinatie van zingen, gitaarspelen en ondertussen scannen en anticiperen op feestvierende gasten.
Na afloop, even napraten met gastheer/vrouw, apparatuur weer opruimen, naar huis rijden en naar bed.
Een feest muzikaal verzorgen is fantastisch om te doen, het geeft energie een boost, maar het vergt ook veel. En soms eist dit zijn tol. Zoals afgelopen week.

Overvolle week

Ik mocht afgelopen week 6 optredens in 7 dagen verzorgen.
Zaterdag: Ik was uitgenodigd om van 20.00 uur tot middernacht in Ede een tuinfeest te verzorgen bij een gezin, vader, moeder en drie dochters die vierden dat zij samen 150 jaar waren geworden. Men had circa 70 gasten uitgenodigd.
Zondag: Op een tuinfeest voor vrienden en familie heb ik 's middags gespeeld bij een jongeman die 22 jaar was geworden en sinds kort begeleid woont in woongemeenschap Amerpoort in Vinkeveen.
Maandag: Meet and greet van de Eper Paarden4Daagse. Prachtig op de Veluwe de muziek gemaakt tussen 19.00 uur en 23.00 uur in, en buiten een tent waar meer dan 300 paardenliefhebbers werden ontvangen.
Dinsdag : Zoals je misschien weet wonen mijn vrouw en ik, met ons nog laatst thuiswonende “kind”, in een boomstammenhuis (Loghouse) in de Soesterduinen. Vorig jaar was er bij ons boktor geconstateerd en deze dag zou het hout binnen behandeld worden. Meubels, kasten, tafels en wandversiering moesten aan de kant en van de wand en alles moest goed worden afgedekt met folie, zodat het houtbeschermende goedje alleen het hout zou binnendringen. Het afdekken van de spullen had ik met behulp van mijn zoon Yonian tussen de optredens door kunnen doen. Normaal gesproken zouden Baudy en ik dat samen doen, maar juist deze week was zij er niet. Enfin, de klus was geklaard en dinsdagochtend kwam de boktorbestrijder zijn werk doen. Vanwege het gif dat was gespoten mochten we 48 uur niet het huis in. Yonian bleef bij vrienden en ik ben liefdevol ontvangen door mijn ouders in Zwolle. Voor het eerst in meer dan 30 jaar heb ik weer op “mijn slaapkamer” overnacht. Verder ben ik heerlijk vertroeteld met ontbijtje, lunch en gezellig met z'n drieën eten.

Hiep hiep hoera op familiefeest

Woensdag: Aangezien mijn moeder eerder dit jaar een kunstknie heeft gekregen, hebben we samen een andere fiets met lage instap voor haar gekocht.
's Avonds heb ik tussen 20.30 uur en 0.00 uur de live muziek gemaakt in Nijkerk voor een gezelschap van 130 mensen. Deze waren uitgenodigd op een verrassingsfeest, dat was georganiseerd door familie en vrienden voor een ondernemer die 40 jaar in het vak zat.
Donderdag: Heb ik tussen 17.00 uur en 19.00 uur muziek gemaakt bij Kwintes in Doorn. In dit huis voor mensen die psychische hulp en begeleiding behoeven, waren twee medewerkers die met pensioen gingen. Dit werd gevierd met een BBQ en live muziek.
Thuisgekomen trof ik een huis aan dat doordrongen was van een zware petroleumlucht. De boktorbestrijder had zijn werk grondig gedaan. Ik heb de afdekfolie van de inboedel verwijderd en de eerste spullen weer op zijn plek gezet.
Vrijdag: 's Ochtends had ik twee Skype meetings van een uur. Eén met een collega en één met mijn webbouwer. De wekelijkse boekhouding gedaan en daarna huis gestofzuigd, gedweild en meeste spullen weer op zijn plek gezet. 's middags op tijd vertrokken voor een bedrijfsfeest voor 100 mensen bij Alcazar Events in Puttershoek (Hoekse Waard). Normaal gesproken een uurtje rijden, maar door de Pinksterdrukte heb ik er meer dan twee uur over gedaan. Ik moest me hierdoor extra haasten met opbouwen om op tijd klaar te staan. Uiteindelijk is het precies gelukt. Tussen 18.00 uur en 21.15 heb ik de muziek gemaakt tijdens het diner in de grote zaal. Daarna, moest de apparatuur worden verplaats naar het aangrenzende café, waar ik nog tot 23.00 uur de meer up tempo verzoekliedjes heb gespeeld.
Ik was die nacht om 01.30 thuis. Verder had ik geen optredens tijdens het Pinksterweekend.

Hollen of stilstaan

Het is in mijn vak hollen of stilstaan. Toen ik na deze week even de tijd had om stil te staan, kwam de spreekwoordelijke man met de hamer. Ik heb drie dagen weinig meer kunnen doen dan slapen. snipverkouden zijn en een beetje lamlendig rondlopen.
Het gaat gelukkig weer goed nu en ik heb gisteren al weer mogen spelen op een afscheidsfeest van een pensionaris in Doorn. Komende drie dagen staan ook optredens gepland en ik heb er weer zin in. Straks in Kuinre tijdens een afscheidsfeest. Vrijdag een 40-jarig huwelijksfeest en zaterdag een bruiloftsfeest.
Ja, juni is een drukke maand. Ik ben dankbaar dat ik dit werk mag doen en dat het, ondanks de grote stretch die ik af en toe moet maken, toch iedere keer weer lukt.

Zingende troubadour